Köpeklerde Hayali Gebelik
Köpeklerde Hayali Gebelik (Yalancı Gebelik)

Gebe olmayan bir dişi köpeğin sanki gebeymiş gibi, vücudundaki fiziksel ve hormonal değişimlerle gözlenen bir durumdur. Kedilerde çok daha nadir gözlenir. Çoğunlukla kızgınlık döneminden (östrusdan) 4-6 hafta kadar sonra şekillenir.

Hayali gebelik geçiren köpekte, gebe bir köpeğin yaptığı benzer davranışlar gözlenir. Evdeki küçük oyuncaklarını sürekli ağzında taşır, saklar, memelerine doğru yaklaştırır, oyuncaklarının üzerine yatar, onları korur ve vermek istemez. Bütün bunların kaynağı prolaktin hormonudur.

Prolaktin hormonu doğal bir gebeliğin 2. yarısında salgılanmaya başlar, meme kanallarının gelişmesine, süt salgısının oluşmasını sağlar. Hayali gebelikde de aynı durum gerçekleşir. Köpeğin dış görüntüsü ile karın duvarı şişmiş, iştah artmış durumu, gerçek bir gebeliğe benzer.

Davranışlarındaki değişim fark edilen köpek, bir süre sonra süt kanalları dolar, memelerinde büyüme gözlenir. İlerleyen dönemde tedavi edilmeyen ve 2 hafta kadar sürede kendiliğinden geçmeyen durumlarda, memeden süt gelmesi, köpeğin kendi memesini emmesi, evde yaşayan köpeklerin yattığı yerlerde süt izi bırakması gibi durumlar şekillenebilir.

Normal bir gebelik ile mutlak surette ayrım yapılması gerekir. Yapılacak her türlü tedavi öncesinde, köpeğin gebelik durumu incelenmelidir. Kliniğimizde gebe kalma riski olan köpekler için ultrasonografi ile muayene gerçekleştiriyoruz.

Yalancı gebelik tanısı konulduktan sonra, meme kanallarından süt gelmiyorsa, davranışların vazgeçilmesi için ev içi bazı önlemler alınabilir. Küçük oyuncakların ortadan kaldırılması, köpeğin kendi memesini emmemesi için kıyafet giydirilmesi, önüne geçilemezse elizabeth yakalık takılması gibi. Kesinlikle memelere masaj yapılması önerilmez. Köpeğinize yardım için meme kanallarına masaj yaparsanız, durumun daha da kötüye gitmesine sebep olursunuz. Hormon sistemi daha çok aktive olur ve süt salınımı uyarılır.

Kendiliğinden geçmeyen, meme dokusunda değişiklikler gözlenen dişi köpekler için mutlaka tedavi başlanmalıdır. Birçok tedavi tercihi mevcuttur. Bazı hormon uygulamaları meme dokusunu düzeltirken, rahim (uterus) için tehlikeli olabilir. Bazı hormon tedavileri ise yan etkilerinden dolayı tercih edilmez. Bu yüzden ilaç seçimi köpeğinizin genel durumuna göre karar verilir. Hormon uygulaması ile durumun baskı altına alınmaması hallerinde memelerde enfeksiyon başlar ve köpeğinizin yaşamını tehdit edebilir.

Ruh hali kötü olan, sürekli anksiyeti içinde bulunan, köpekler için çeşitli sakinleştirici ilaçlarda kullanılabilir. Bu ilaçlarında hormon seviyelerine etki etmeyenleri tercih edilir.

Bu durumundan her kızgınlık sonrasında tekrar etme ihtimali, daha önceden geçiren köpekler için yüksektir. Üretim amacı bulunmayan köpeklerde, kısırlaştırma en radikal çözümdür. Doğru yöntem ile, doğru zamanda yapılmış bir kısırlaştırma operasyonu sonrasında, yalancı gebelik bulgularını yaşamazsınız. Üretim amacı bulunan köpeklerde ise, iki kızgınlık arasında yaşanan bu durum, bir sonraki kızgınlıkda gebe kalma durumunu etkilemez. Kızgınlık dönemi geldiğinde köpek çiftleştirilebilir. Memeler ve bebeklere bakım ile ilgili bir sıkıntı bulunmaz. Ancak bir sonraki dönemde yeniden hayali gebelik geçirebilir. Bu yüzden kısırlaştırma düşünülmelidir.

Köpeğinizin meme dokusunda farklılık, ya da anne davranışları gözlemlediğiniz ilk andan itibaren veteriner hekim tarafından muayene edilmesi gerekir. Köpeğiniz için doğru zamanda doğru tedavinin uygulanabilmesi için bulguların ilk fark edildiği anda muayene gerekir.

Doğum ve Jinekoloji Uzmanı
Uzm. Vet. Hek. Eda Özdoğan

TOP